Alweer een anderhalve maand in Sibiu! - Reisverslag uit Sibiu, Roemenië van Jennie Weerd - WaarBenJij.nu Alweer een anderhalve maand in Sibiu! - Reisverslag uit Sibiu, Roemenië van Jennie Weerd - WaarBenJij.nu

Alweer een anderhalve maand in Sibiu!

Door: Jennie

Blijf op de hoogte en volg Jennie

05 Maart 2006 | Roemenië, Sibiu

Zo al weer anderhalve maand in Roemenie! En ik heb mijn ticket!!!

En allereerst wil ik jullie weer bedanken voor de gave mailtjes, sms’jes , reacties, kaarten!! Top! Hier wil ik ff bij zeggen dat de kaarten met een NL'se postzegel erop waarschijnlijk nooit aankomen.. Sorry. Wil je dus iets leuks opsturen, dan kan dat natuurlijk wel!! Maar dat kan je gebruik maken van de postzegel binnen europa. deze kost 65 cent per stuk. Kan je gewoon kopen in de bruna!

Ik heb volgens mij al 2 weken niks van me laten horen, dus pak een kop thee, warme choc, print het uit en neem het mee naar de wc of neem het mee in bad, want hier komt de lange versie!

Vorige week heb ik niet zoveel meegemaakt als afgelopen week maar zal toch ff int kort zeggen.
Maandag gewerkt in de HIV clinic, was erg leuk. De engelse les was weer erg geslaagd en de middag activiteit was dansen, dus dat ging ook erg leuk! Zie foto’s.
Verder ben ik deze week druk bezig geweest om een ticket te kopen voor Nederland, maar aangezien ik een enkeltje wil kan ik die alleen kopen op het vliegveld in Bukarest. Een enkeltje omdat mijn ouders me weer terug naar Roemenie brengen en hier 2 weken vakantie gaan vieren. Dus afgelopen week naar Bukarest geweest..zometeen meer!
Woensdag heb ik lekker gezwommen.. nou dat heb ik geweten.. Ze waren namelijk aan het voorbeiden op een competitie met springen. Aangezien mijn achternaam de Weerd is wilde ik natuurlijk ook ff laten zien wat ik kan… Zoooo.. spierpijn ernaa! Pfff..hihi
Donderdag heb ik wederom weer lekker gedanst met de kids van de HIV clinic. En vrijdag hebben we een masker gemaakt voor carnaval! Wat ze hier alleen maar met kleine kinderen doen! Zoo.. nou die oudjes van ons, zouden niet zonder kunnen volgens mij..haha.
Verder ben ik het weekend naar Turga Mures gegaan, naar mijn Roemeense vrienden. Cristi de kleine was jarig, daar moest ik natuurlijk bij zijn! Dus lekker taart gegeten, gekletst en niet te vergeten ..tv gekeken!!

Afgelopen week zou ik natuurlijk beginnen bij de Kinderbescherming. Maar aangezien ik al een voorgevoel had dat ze me pas aan het eind van de week zouden bellen, heb ik maandagmiddag een retourtje (trein) gekocht voor Bukarest! Dinsdag ochtend weg.. pfff.. half 7.. dus dat was best vroeg opstaan. En woensdag 15.30 uur weer terug. Dus lekker ff twee dagen weggg! Had maandag avond al mijn tas ingepakt dus dat was handig..maar toch niet zo goed.. was in de ochtend mijn paspoort kwijt..zal je altijd zien.
Aangekomen op het station was ik eerder verbijst, verbaasd en ook een beetje telleurgesteld want er stond een ontzettend gloednieuwe “blue arrow” op mij te wachten. Dit wilde ik helemaal niet..haha. Ik wilde een trein die bijna uit elkaar viel van ellende, wilde me in Roemenie voelen..haha. Maar na 5 uur reistijd, was ik toch wel erg blij dat de “blua arrow” ook reed!
Verder viel de reis erg mee.. was ook mooi, want wederom was Roemenie weer wit en we reden dwars door de bergen dus dat was super!
In Bukarest aangekomen kwam ik terrecht in een ware sneeuwstorm niet normaal. Maar ik wilde mijn ticket dus ik met de metro en een bus.. in mijn brakkig Roemeens gevraagd.. naar de airport toe! Daar met een heerlijk gevoel vandaan gegaan op zoek naar het funkychicken-hostel. Een backpackers place midden in het centrum van Bukarest.
Jemig wat is Bukarest groot, voelde me net een kaboutertje..pff. Na een uur en helemaal wit gesneeuwd, heb ik het funkychicken hostel toch gevonden! En het was ook een erg groot succes. Was maar 8 euro en beschikbaarheid over douche, toilet, keuken met alles erop en eraan! Nou dat zit wel goed. Wilde toch iets proberen te zien van de stad en ben toch naar buiten gegaan. Na drie straten verder te zijn, kwam ik erachter dat ik alleen nog maar het asfalt had gezien en verder niks.. dus besloot toch maar weer het hostel op zoeken. Daar een ontzettend warme douche genomen en daarna een kop thee. Daar kwam ik Simon tegen. Een engelsman, dacht eigenlijk dat ie Roemeens was.. nou dat had ik niet moeten zeggen natuurlijk..hihi.Na een paar koppen thee en veel geklets zijn we samen naar een restaurant gegaan om een pizza te eten. Simon is op trektocht door Europa.
Na de pizza zijn we weer terug gegaan naar hostel. Daar waren 2 japanners gearriveerd.. was erg grappig. De rugzak was dus echt groter dan de Jap..hihi. Heb er erg om moeten lachen. Hij zelf gelukkig ook!
Daarna met z’n allen een film gekeken op tv.
De nacht voor mij was een ware ervaring. Er waren dekens, maar niet echt een dekbed gevoel dus heb ook maar in mijn kleren geslapen zoals alle backpackers doen.
Woensdag werd ik om 8 uur wakker en rende ik ‘als een soort van’ naar het raam om te kijken wat voor weer het was. En ja… de zon scheen. Geweldig! Het was erg lekker weer en ik had dan ook zin om Bukarest te verkennen. Dus heel snel kleren aan.. de kleren had ik voor de helft al aan..maar toch even verfrissen! En op zoek naar een brood. Het heeft volgens mij een uur geduurd voordat ik terug was..kon maar geen winkel vinden met een brood. Samen met Simon Wat dingen bezocht. Ook een aantal kleding winkels, gave maar oh zo dure winkels bezocht. Ben dan ook voor het eerst in mijn leven in een Hugo Boss winkel geweest. Ik vond de kleren helemaal geweldig, maar veel te duur natuurlijk.
Daarna de orthodoxe kerk bezocht die gelukkig alle gevechten en oorlogen in Bukarest heeft overleefd. Erg gaaf! En nog veel meer ontzettend grote, mooie gebouwen. Waaronder ook het paleis van Ceausescu. Heb dit gebouw al behoorlijk vaak gezien, maar steeds als je erbij bent.. blijft het je verbazen hoe groot het is. Heeft 10 verdiepingen boven de grond en 4 verdiepingen onder de grond. Aangezien nu het huidige parlement erin zit. Kan je het paleis alleen bezoeken vanaf 16 uur. Maar dan heb ik mijn trein al, dus dit ga ik een andere keer doen.
Ik had ondertussen tot aan mijn knieen ijsbroekspijpen. Door alle sneeuw waren de wegen echt een nog ergere ellende, waardoor je de beroemde roemeense gaten in de wegen niet meer ziet...
Om 16 uur dus de trein terug gepakt en met Simon afgesproken dat hij me snel in Sibiu op komt zoeken. Nadat ik mijn plek had gevonden vond ik het wel een goed idee om de kleine kachel te gebruiken om mijn natte sokken te drogen. Dus schoenen uit, sokken uit en schone sokken aan en de natte op de verwarming. Dit alles vond de vrouw tegenover me wel erg gek.. Ze heeft me dan ook de hele weg vreemd aangekeken..hihi.
Donderdag Om 13 uur werd ik dan opgebeld door Medias!! Erg gaaf, kon die dag meteen beginnen en ook nog blijven slapen.
We zijn met de auto naar Medais gegaan samen met de oprichtster van Medias = Dana en een man van de kinderbescherming Sibiu. Was onderweg erg stil, ze konden beiden geen woord engels en mijn roemeens heeft zich nu uitgebreid tot: geen probleem, sorry, mevrouw / meneer mag ik, ik wil graag, ik ben, ik kom uit, niet besodemieteren hoor (voor de taxi chauffeur..hihi), goede reis, alle vruchten, groenten, getallen, slaap lekker, eet smakelijk etc etc. Tja al behoorlijk wat maar niet genoeg om 1 uur vol te kletsen. Dus in de tussentijd heb ik de rijstijl van de chauffeur maar geobserveerd en die was wel grappig, gas tot aan de berg en daarna alleen maar remmen wanneer het nodig is, lekker zuining!
Aangekomen hebben ze me de instelling laten zien. Daar kwam ik een logopedist tegen. Hij is denk ik rond de 70 en werkt hier als vrijwilliger om spraaklessen te geven aan doven en andere kinderen die moeilijk kunnen praten. Is toch gaaf!
Ik dacht dat het de kinderbescherming van Medias was, maar dat is dus niet zo. Het is een particuliere instelling opgericht door een Roemeens echtpaar. Ze hebben 4 vaste medewerkers in ‘dienst’. Hun 2 dochters 1 is administratief medewerker en de andere lerares, verder een psycholoog en een maatschappelijk werker. Er werken ook veel vrijwilligers in de instelling, zoals logopedist, maatschappelijk werkers en verschillende leraren. De werktijden lopen van 8 tot 20 uur. Elke dag heeft verschillende programma’s. Dus dat wordt nog hard werken voor me. Ze bieden overdag hulp aan 20 kinderen 2 t/m 7 jaar voor een vervangende kindergarden, deze ouders kunnen de kindergarden niet betalen. Vanaf 16 uur is dezelfde ruimte een opvang voor naschoolse opvang.
Tevens geven ze presentaties op middelbare scholen over discriminatie, zinloos geweld, seksualiteit etc. Ook geven ze 1 uur per week een discussie programma op een lokale radio zender waar mensen mee kunnen discussiëren.
Verder geven ze steun aan leraren en ouders, wanneer zij opvoedingsvragen hebben.
Behoorlijk veel en weet dat ik hier veel kan leren! Heb hier een kamer tot mijn beschikking in de instelling zelf, erg handig voor de eerste paar weken maar ga snel een appartement zoeken! Toch eindelijk iets voor mezelf!
Vrijdag hadden ze om 10 uur een presentatie op een middelbare school over zinloos geweld. Nou wat ik daar allemaal gezien heb..pff. De scholen in Roemenie leven nog steeds in de communistische tijd.. dus de leraar heeft alles voor het zeggen, heeft het nooit fout en je hebt naar alles te luisteren. Verder moet je je handen achter je rug houden als de leraar les geeft en als je een vraag hebt opstaan. Er heerst hier ook een echte machtslucht en ik vind het verschrikkelijk. De kinderen worden hier alleen maar agressiever van volgens mij..maar ja dat is mijn mening.
De presentatie werd versterkt door een politie agent die samenwerkt met de instelling. Dan komen de kinderen binnen. Ik kom er snel achter dat dit lokaal zich gaat vullen met de allerkleinste crimineeltjes van Medias. Het verbaast me dan ook niet dat de leraren snel wegaan nadat ze hun bengeltjes ‘gedropt’ hebben, die hebben waarschijnlijk eindelijk een rustige klas.
In de middag ben ik terug gegaan naar Sibiu en ben s'avonds uit gegaan met 2 nieuwe vriendinnen!! erg erg leuk, 1 studeert Nederlands..haha, erg grappig, want ze kan de gg dus echt niet uit haar mond krijgen..hihi.
Zaterdag heb ik dvd gekeken bij een vriendin en was eigenlijk best vroeg thuis.
Vanmorgen ben ik naar een trouwbeurs geweest. Just in case.. haha. Was erg grappig.. al die echte roemeense dingen! Heb erg gelachen met de meiden.

Morgen ga ik werken in HIV clinic, waar ik waarschijnlijk wel ga stoppen, want 2 stage plekken vind ik denk ik erg vervelend. Dinsdag ga ik weer naar Medias! Nu al erg veel zin in! woensdag avond even snel naar Sibiu, want 8 maart is het nationale vrouwendag in Roemenie! dus dan moet er even een lekker cocktailtje gedronken worden!
Ga dus snel een appartement zoeken in Medias, hoop dan ook een goede internet verbinding te hebben zodat ik eindelijk kan skypen.. haha. Maar dat horen jullie allemaal nog!

Nog wat wist je datjes:
- ik vorige week een ouderwetse appeltaart heb gebakken. Ging aardig goed, ze kennen hier natuurlijk geen kant en klare pakken en ik had ook geen weegschaal..hihi, maar hij was best te eten!
- ik ondertussen al aardig gewend ben aan de: vele bedelaars, met beetje sneeuw of regen de riolering het niet meer aan kan, de vuilnis zoekers.
- ik vorige week een hele week alleen was! kamergenoten naar huis waren!
- je hier ontzettend goed uit kan gaan! Ik daar ook zeker van geniet!
- ik behoorlijk ben afgevallen.. mijn eet patroon dan ook zeker is veranderd in een roemeens eetpatroon!
- hier ontzettend veel taboe's zijn: je mag niet praten over je vriendjes, niet over seks en vooral niet over de ziektes die je kan krijgen van onveilig vrijen. Oh dan heb je natuurlijk nog de condoom waar niet over gepraat mag worden, homoseksualiteit en de alles wat binnenshuis gebeurd, dus de opvoeding, de manier hoe de vader met moeder omgaat. Niet normaal, hoe praten deze mensen met elkaar.. niet dat ik alleen maar over seks kan praten natuurlijk :)

Nou dit was m.. jemig wat een lang bericht.. sorry.. haha.
Hele dikke kus en tot snel!!

• 05 Maart 2006 - 15:04

Suus:

he jen
    klinkt allemaal gaaf,spannend,energiek en geweldig.. leuk joh al die dingen die je daaro doet!.... hier gaat alles goed. gister weer flink geoefend.. de dans zit er eigenlijk al best goed in.. begonnen met het rustige deel goed op poten te zetten.. t komt alemaal goed.. voor duck een super kort/tijger e.d truitje gevonde.. hahah en k heb de vlag!! dus ... dat zit wel snor..
    tot binnenkort
    x suus

• 05 Maart 2006 - 16:29

Michelle:

he schat ik heb over 10dgn weer internet wil jedeze mail dan sturen naar len, ik woon nu in montfoort zodra ik weer internet heb stuur ik je een berichtje dikkekus

• 05 Maart 2006 - 17:07

Jolente:

He Jen!! Meid wat een leuke verhalen en foto's!! Ik ben weer hélémáál bijgelezen!! Duurde ff dus de tip van het kopje thee kwam goed uit hihi! Maar super wat je allemaal doet en beleeft!! Hier gaat alles goed in Turnhout. Heb me op mijn opdrachten gestort dus alles komt hoop ik lekker snel af! Met oefenen gaat het ook goed. Grote stuk gaat goed, de spelers zitten lekker in hun rolletje (haha)en er is veel lol onderling! Het kleine stuk moeten we binnenkort even gaan samenvoegen maar ook dat komt goed! Hé maar geniet er nog lekker van en tot heel snel!! Liefsx

• 05 Maart 2006 - 19:51

Steve En Yvon:

Hey Jen!
    Indrukkend verhaal weer (en leuke foto's). Je maakt nogal wat mee daar... Ideaal!
    Fijn om te horen dat het allemaal weer beter gaat. Hou het nog maar een mooi tijdje vol!

Kus Steve en Yvon

• 06 Maart 2006 - 00:40

Jarco:

Heeey stuk!!! Ik MOET ff reageren, zit je daar gewoon stiekem roemeens bier te drinken.... GAAAAFF!! Heel veel succes v/d week en spreek je gauw weer! Dikke dikke kusss!

• 06 Maart 2006 - 00:48

Dammie:

Hey chicky,
    Jemig joh wat een verschil, allebei in het buitenland maar zoooooo verschrikkelijk anders. Ik vind het mooi om je verhalen te lezen iig en heb respect voor wat je daar allemaal doet. Misschien spreken we mekaar binnenkort nog wel ff over het internet.

Gr. en veel succes daar,

X Dammie

(PS, mis jij de band ook al??)

• 06 Maart 2006 - 08:19

Niels:

He Jennie zit me te vervelen bij me stage dus die lange verhalen van jouw passen me wel ;) haha
    Leuk dat je het zo naar je zin hebt. Nou nog veel plezier daar!! x niels

• 07 Maart 2006 - 07:15

Suzanne, Rosalie En Marloes (South African Chickie:

Heeeey Jens! Echt super om je verhalen te lezen! En lieve foto's met die kindjes! Wat super dat je je ticket heb kunnen regelen, kan je lekker weer naar ons kikkerlandje toe ;) Nou heel veel plezier nog tot die tijd!!

Veel liefs vanuit Zuid Afrika van ons! xxxx

• 07 Maart 2006 - 14:54

Jennifer:

He Jen!
    Nou eindelijk ff tijd om je verhaal te lezen, moest er wel ff voor gaan zitten hoor! haha ;)
    Maar klinkt allemaal erg goed, leuk dat je nu allemaal leuke dingen mee maakt!
    BIj mij op stage ook nog steeds allemaal goed, maar merk wel dat ik echt 4 uur dipjes heb elke dag!! haha!
    Maar nog ff een uurtje en dan weer richting huis!
    He succes met alles en mail je snel weer
    dikke kus Jen

• 10 Maart 2006 - 16:24

Mamsie:

lievert ik ben blij dat het nu zo goed gaat ja ja eerst uit rusten en nu hart werken he als je terug komt ben je een echte roemeen geworden
    liefs mamsie en papsie

• 11 Maart 2006 - 00:39

Jacciowwwww:

Heyyyy lkkr ding!! Ik zal nu proberen één berichtje achter te laten, oké?? Nog krap drie weekjes en dan ben je d'r weer ff, SUPER!!! Ik tel alvast af, jij ook??? Kuzzzz meijjjjj!!!!!

• 11 Maart 2006 - 16:31

Marije En Kirsten:

Ha Jennie,

Leuk om ook jou verhalen te lezen en je gezien te hebben. Sorry dat we nu pas wat van ons laten horen, maarre natuurlijk ben je van harte welkom bij ons! We wonen naast de Houwie's (Dirk-Bart en Marja etc). Dus kom maar eens langs!

Ciao! Marije en Kirsten

• 11 Maart 2006 - 18:05

Hulya:

Heej jennie
    wel vet hoor daaro en alles!! echt mooi die website en die foto's!
    nouja spreekje nog wel;)
    laterzz (K)hulya

• 08 Juni 2006 - 21:08

Klaas:

ik heb net weer internet en ik maak er weer gretig gebruik van, hoe is het met jou met mij gaat het goed maar erg druk met mijn werk misschien dat ik ook weer naar Roemenia kom en met jou vader maar dat is nog niet zeker en jarco natuurlijk he en ook de boxen tegelijk op te halen. oke de groetjes. Klaas